Azienda Vitivinicola Piazzo

Piazzo Barolo Riserva DOCG “Sottocastello di Novello”

67,50

Deze pracht van een Barolo heeft een droge aanzet met rijpe kersen, wat balsamicio, tabak, teer, veel structuur en krachtige maar rijpe tannines. Lange evenwichtige en frisse afdronk.
Op de Sottocastello di Novello wijngaard staan oude stokken op een gemengde bodem van kalkhoudende klei en mergel, op een hoogte van 450 meter, op de heuvels bij Novello, zo’n 20 km ten zuidwesten van Alba.
De wijn rijpt ongeveer 5 jaar, waarvan minimaal 3 jaar op gedeeltelijk grote houten vaten en gedeeltelijk op barriques. De resterende tijd rijpt de wijn op fles in de kelders van de wijnmakerij.
Wijnsoort

Wijnstijl

Droog, Intens

Land

Italië

Streek

Piemonte

Herkomst

Barolo DOCG

Wijnproducent

Azienda Vitivinicola Piazzo

Druivenrassen

Nebbiolo

Serveertemperatuur

17-19°C

Wijn en gerecht

Rundvlees, wildgerechten, paddenstoelen, rijpe kazen.

Beschrijving
Deze pracht van een Barolo heeft een droge aanzet met rijpe kersen, wat balsamicio, tabak, teer, veel structuur en krachtige maar rijpe tannines. Lange evenwichtige en frisse afdronk.
Op de Sottocastello di Novello wijngaard staan oude stokken op een gemengde bodem van kalkhoudende klei en mergel, op een hoogte van 450 meter, op de heuvels bij Novello, zo’n 20 km ten zuidwesten van Alba.
De wijn rijpt ongeveer 5 jaar, waarvan minimaal 3 jaar op gedeeltelijk grote houten vaten en gedeeltelijk op barriques. De resterende tijd rijpt de wijn op fles in de kelders van de wijnmakerij.
Over Azienda Vitivinicola Piazzo

Azienda Vitivinicola Piazzo

De geschiedenis van het bedrijf Piazzo begint in de jaren zestig met het jonge echtpaar Armando Piazzo en Gemma Veglia, in San Rocco Seno d'Elvio, een kleine deelgemeente van Alba.

Beiden afkomstig uit families van wijnmakers, besluiten om de familietradities voort te zetten door te investeren in de Langhe; een gebied wat destijds nog niet bekend was om diens uitmuntende keuken en wijnen. Het bleek een schot in de roos te zijn, met als resultaat een prachtige, florerende wijnmakerij waaruit spannende, kwalitatief hoogstaande wijnen voortvloeiden.

Tegenwoordig, ruim een halve eeuw verder, zwaaien dochter Marina en haar man Franco de scepter over het inmiddels 70 hectare aan wijngaarden tellende domein. De wijngaarden zijn hoofdzakelijk aangeplant met Piemontes belangrijkste, traditionele druivenrassen Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Moscato en Arneis, aangevuld met internationale rassen zoals Chardonnay en Merlot.

De zoon en dochter van Marina en Franco zijn inmiddels ook aan boord van het familiebedrijf. Na hun studie oenologie aan de vermaarde "Umberto I" universiteit in Alba, hebben Simone en Marco, als derde generatie, innovatieve ideeën en technieken ingebracht in het bedrijf, om te worden geïntegreerd met de ervaring van ouders en grootouders. De toekomst is in goede handen.