Weingut Pfeffingen

Weingut Pfeffingen Fuhrmann-Eymael, zoals het bedrijf voluit heet, is gelegen in de buurt van Bad Dürkheim, in het hart van de Pfalz.  Het oord Pfeffingen kent een zeer rijke wijnhistorie dat teruggaat naar 500-600 v. Chr.  Het wijnhuis Pfeffingen werd opgericht in 1622. Daterend uit die tijd is het oorspronkelijke familiewapen dat tot op de dag van vandaag nog steeds het wijnetiket siert. Het bedrijf kwam vanaf 1952 in handen van Karl Fuhrmann, die het bedrijf overnam van zijn schoonvader. Onder zijn leiding groeide het bedrijf uit tot de beste wijngoederen uit de Pfalz. Vanaf 1991 leidt dochter Doris Eymael samen met haar zoon, Jan Eymael, het wijnhuis.

De wijngaarden liggen aan de westkant van het wijnhuis.  Het overige wijngaardbezit ligt rondom het wijnhuis in een warmer, vlakker deel. In totaal beslaat het 13 hectare. Tot de topwijngaarden behoren de Ungsteiner Herrenberg en de Ungsteiner Weilberg, waar de bodem bestaat uit kalk, mergel en löss.

Grand Cru wijngaard

De Ungsteiner Weilberg wordt in de volksmond ook wel “Rot Erde”/Terra Rossa/rode kleiaarde genoemd vanwege de opvallend rode kleur. Deze wijngaard stamt nog uit de Romeinse tijd. Het is geclassificeerd als “Grosses Gewächs”  (Grand Cru wijngaard) en levert weelderige, duurzame wijnen op met een pikante smaak. In warmere jaren neigend naar tropisch fruit.

De Ungsteiner Herrenberg draag eveneens de classificatie "Grosses Gewächs" (Grand Cru).  De hiervan afkomstige wijnen bezitten een hoog mineralengehalte en zijn zeer elegant.

De voorwaarden om voor de classificatie Grosses Gewächs in aanmerking te komen zijn:

  • De wijngaard moet opgenomen zijn in de classificatie die destijds in 1828 is vastgelegd bij koninklijk besluit;
  • Uitsluitend handpluk en een rendement van maximaal 48 hectoliter per hectare zijn vereist;
  • Minimaal een suikergehalte van 90 graden Oechsle;
  • De oogst ondergaat een strenge kwaliteitscontrole, zowel vlak na de oogst als later in de kelder;
  • Alle wijnen worden analytisch en proeftechnisch gekeurd zowel voor als na de botteling door een onafhankelijke wijncommissie.

Specialiteit Scheurebe

Het belangrijkste druivenras is onverminderd de Riesling, die ruim de helft van de aanplant voor zijn rekening neemt. Overige witte druivenrassen zijn de: Weißburgunder, Gewürztraminer en Chardonnay. Naast witte wijn worden er ook krachtige rode wijnen geproduceerd van de Spätburgunder. De trots van het wijnhuis zijn de prachtige, zuivere edelzoete wijnen op basis van de witte druif Scheurebe. Deze worden onmiskenbaar tot de beste edelzoete wijnen uit Duitsland gerekend.

Home » Weingut Pfeffingen

Toont alle 4 resultaten

Filters