Weingut Salwey

Salwey Grauburgunder Trocken

15,95

Dit is een zeer elegante Pinot Gris (Grauburgunder) met klassieke aroma’s van geroosterde amandel, hazelnoot en een vleugje exotisch fruit. De breed gestructureerde smaak wordt mooi ondersteund door fijne fruitzuren van limoentjes, citrus en fijne mineralen. Een heerlijke genietwijn, gemaakt door een topwijnmaker!

Wijnsoort

Wijnstijl

Droog, Elegant, Fris

Land

Duitsland

Herkomst

Baden

Wijnproducent

Weingut Salwey

Druivenrassen

Pinot Gris

Serveertemperatuur

9-11 °C

Wijn en gerecht

Erg lekker bij parelhoen, fazant of patrijs.

Beschrijving

Dit is een zeer elegante Pinot Gris (Grauburgunder) met klassieke aroma’s van geroosterde amandel, hazelnoot en een vleugje exotisch fruit. De breed gestructureerde smaak wordt mooi ondersteund door fijne fruitzuren van limoentjes, citrus en fijne mineralen. Een heerlijke genietwijn, gemaakt door een topwijnmaker!

Over Weingut Salwey

Weingut Salwey heeft een trotse geschiedenis

Weingut Salwey is een bijzonder wijnhuis uit Baden. Baden is de meest zuidelijke wijnregio van Duitsland en het is hier dan ook de meest warme en zonnige streek van het land. Het gebied strekt zich zo'n 400 kilomter langs de Rijn, van de Bodensee tot Heidelberg, het bekende Zwarte Woud. Met name droge witte wijnen en rode wijnen van voornamelijk Pinot Noir worden hier het meeste gemaakt. Wijnen van Riesling en Silvaner worden meer lokaal geproduceerd.

Weingut Salwey heeft een trotse geschiedenis en wordt al sinds lange tijd gerund als een klassiek familiebedrijf. De wijngaarden bevinden zich op vulkanische grond en wordt onder strenge normen perfect onderhouden. Er wordt streng en selectief, handmatig geoogst.

De wijnen van Salway, voornamelijk gemaakt van Weissburgunder (Pinot Blanc) en Spatburgundr (Pinot Noir), zijn van een zeer hoog niveau. De fermentatie vindt plaats met de eigen, natuurlijke gisten en worden niet gefilterd. Duitse kwaliteit en degelijkheid! Het wijnhuis wordt vooral gewaardeerd om zijn fenomenale wijnen afkomstig van Grau-, Weiß und Spätburgunder, die stuk voor stuk behoren tot de beste wijnen van Duitsland. Overige specialiteit is de Weissherbst (rosé type) van Spätburgunder en Riesling.

Een bijzondere wijnserie is de “RS” (reserve serie), die van extra lage rendementen afkomstig is en een langere periode van lagering kent op barrique. De hiervan afkomstige wijnen kennen een groot bewaarpotentieel, waarbij Grau- en Spätburgunders en ook de Weißburgunders (!) pas na jaren flesrijping (gemiddeld 4-8 jaar) hun werkelijke aard laten zien en samensmelten tot een romige massa van fruit en mineralen. Tot de allerhoogste lijn behoren de Grosse Gewächse (Grand Cru wijnen) afkomstig van de beste wijngaardpercelen. Deze wijnen kennen een uitzonderlijk lang bewaarpotentieel van gemiddeld (8-20 jaar) en soms zelfs langer. Hiertoe behoren ook uitzonderlijk – voor Baden – elegante, krachtige, Riesling-wijnen.

Oorsprong

De geschiedenis van het wijnhuis gaat terug tot het midden van de 18e eeuw, waarbij Weingut Salwey onveranderd in familiehanden is gebleven en nog steeds op de oorspronkelijke locatie in Kaiserstuhl, Baden, is gevestigd.

Dagelijkse leiding

Inmiddels is het huis in handen van de derde generatie en staat onder leiding van Konrad Salwey, die zowel de dagelijkse leiding voert alsmede verantwoordelijk is voor het wijnmaken. Konrad Salwey staat bekend als een zeer consciëntieuze wijnmaker die met een kritisch oog naar zijn wijnen kijkt.

De vader van Konrad, Wolf Dietrich Salwey, kwam onlangs (jan. 2011) in een tragisch ongeval om het leven. Een uiterst groot verlies voor de familie. Het trieste nieuws deed de Duitse wijnwereld op zijn grondvesten schudden.

Wolf Dietrich Salwey was een zeer talentvolle en gepassioneerde wijnmaker. Hij was ervan overtuigd dat het terroir in een wijn pas goed tot uiting kan komen door zo min mogelijk in te grijpen tijdens het wijnmaken. Konrad neemt dezelfde filosofie in acht, waardoor de wijnstijl onveranderd is gebleven.

Wijngaardbezit 

Het totale wijngaardbeheer omvat 39 hectare met wijngaardbezittingen in: Oberrotweiler Kirchberg, Eichberg, Henkenberg en de Glottertaler Eichberg. Een nieuwe kelder in Niederrotweil geeft de broodnodige lucht en ruimte voor de geplande uitbreiding van 10 hectare wijngaard.

Oberrotweiler Kirchberg

De Oberrotweiler Kirchberg ligt op het zuidwesten van de Kaiserstuhl. De bodem is vooral opgebouwd uit rotsachtig zeer donker tot bijna zwart gesteente. Zwart melaniet is hier ook te vinden. De harde bodem is zeer arbeidsintensief om te bewerken. De percelen in het beheer van Weingut Salwey liggen op zuid- en zuidwestelijk gelegen hellingen. De hiervan afkomstig wijnen bezitten veel concentratie en een hoog gehalte aan mineralen.

Oberrotweiler Henkenberg

Gelegen tussen Oberrotweil en Burkheim ligt deze vlakke heuvelrug van grotendeels vulkanische oorsprong. Met de aanleg van terrassenwijnbouw in 1972, is er een overlap in terroir van de Kirchberg-wijngaard (rotsachtig, zwart gesteente) met die van de Henkenberg (vulkanisch gesteente). De combinatie levert gestructureerde wijnen die een lange levensduur bezitten. Voornamelijk Grauburgunder staat hier aangeplant.

Oberrotweiler Eichberg

Evenals Henkenberg is de bodem van Eichberg van vulkanische oorsprong. De ligging ten noordwesten van het dorp Oberrotweil, met hellingen die draaien van zuidoost naar zuidwest, genieten een maximale expositie van het zonlicht. In combinatie met een bovenlaag van as en vulkanisch gruis verschilt het terroir iets van Henkenberg. De druivenstokken kunnen hier uitzonderlijk diep wortelen. De hiervan afkomstige wijnen kennen een brede, krachtige structuur.

Lid VDP

Weingut Salwey is lid van de VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter), waartoe de beste wijnhuizen van Duitsland behoren.

Konrad Salwey
Salwey wijngaard
Salwey wijnkelder