De historie van Tenuta di Arceno

Het landgoed van Tenuta di Arceno is al ruim duizend jaar een centrum voor wijnproductie en landbouw. Het estate is gelegen bij de splitsing van twee rivieren: de Ambra, die naar Florence stroomt, en de Ombrone, die naar de Middellandse Zee stroomt. In de oudheid was dit een belangrijke plek binnen de Etruskische beschaving. Om deze geschiedenis te eren komt de naam Arceno van het Etruskische woord Archè, wat ‘oorsprong’ betekent.

Tenuta di Arceno kwam in 1504 in handen van de familie Del Taja, een historisch prominente en gerespecteerde familie. Zij breidde het landgoed uit en brachten architecturale verbeteringen toe. In 1829 werd het landgoed verkocht aan de familie Piccolominis, een van de meest illustere families van Siena. Deze familie legde de prachtige romantische tuinen, het meer en de buitenstructuren aan welke nog steeds bestaan. Na ruim 160 jaar werd Tenuta di Arceno in 1994 overgenomen door Jess Jackson en Barbara Banke van Jackson Family Wines uit de Verenigde Staten.

Veelzijdig en typisch Toscaans

Tenuta Di Arceno ligt in de zuidelijkste hoek van de Chianti Classico tussen de steden Siena en Florence. Het landgoed beslaat 1.000 hectare en bestaat uit glooiende heuvels, weelderige groene bossen, oude cipressen, zonovergoten (gras)velden, olijfbomen, wijngaarden en middeleeuwse kastelen. Daarnaast is het niet ongebruikelijk om een wild zwijn over het landgoed te zien rondstruinen.

Toen wijnondernemer Jess Jackson en wijnmaker Pierre Seillan in 1994 voor het eerst een bezoek brachten aan Tenuta Di Arceno zagen ze meteen het potentieel van dit historische landgoed. In de afgelopen jaren hebben zij samen met een team de wijngaarden opnieuw in kleine micro-cru’s ingedeeld, de wijnmakerij aangepast en de wijnproductie naar eersteklas normen gebracht. Tegenwoordig wordt Tenuta di Arceno algemeen beschouwd als een van de belangrijkste landgoederen in de Chianti Classico-regio.

De wijnen van het wijnhuis zijn al net zo indrukwekkend als hun oorsprong. Hoewel ze duidelijk van Toscaanse afkomst zijn, beschikken ze over een niveau van rijkdom, concentratie en karakter dat vergelijkbaar is met ’s werelds beste wijnen. Naast de heerlijke wijnen maakt Tenuta Di Arceno olijfolie die op het landgoed te koop is.

De wijngaarden van Tenuta di Arceno

Het eigendom van Tenuta di Arceno bestaat uit meer dan 1.000 hectare waarvan 90 hectare is beplant met wijnstokken en verdeeld over 59 verschillende plots. De meest aangeplante druivensoort is Sangiovese, gevolgd door Merlot en Cabernet Franc. Daarnaast hebben ze een klein percentage Cabernet Sauvignon en Petit Verdot. Vrijwel alle wijngaarden liggen op het zuidwesten, waardoor de wijnstokken worden beschermd tegen de koude noorderwind en ze volop zon hebben gedurende de dag.

Over het algemeen heerst er een mediterraan klimaat met een warme wind uit het zuiden en koele briesjes die vanuit de bergen in het noorden naar beneden stromen. Doordat het terrein varieert van 300 meter tot ruim 500 meter boven zeeniveau zijn er 10 verschillende mesoklimaten op het landgoed te vinden. Daarnaast heeft het wijnhuis een opmerkelijke diversiteit aan bodems (12 verschillende!) waaronder klei, zandsteen, basalt en harde leisteen. Ze variëren van op sediment gebaseerd nabij de rivieroevers tot extreem rotsachtig op grotere hoogte.

Home » Tenuta di Arceno

Toont alle 4 resultaten

Filters