Caprasia Crianza Anfora

18,95

Diepe, kersenrode kleur met een aromatische intensiteit die overheerst door donker rijp fruit en subtiele geroosterde eiken tonen. Fris in de mond met zoete, overvloedige verweven tannines, een uitnodigende zuurtegraad en een aanhoudende, glanzende afwerking van rijpe, zwarte pruimen.
Wijnsoort

Wijnstijl

Droog, Stevig

Land

Spanje

Streek

Valencia

Wijnproducent

Bodegas Vegalfaro

Druivenrassen

Bobal

Serveertemperatuur

17-19 °C

Wijn en gerecht

Ideale partner bij stevige gerechten van rood vlees of haarwild.

Beschrijving

Caprasia Crianza Anfora

Diepe, kersenrode kleur met een aromatische intensiteit die overheerst door donker rijp fruit en subtiele geroosterde eiken tonen. Fris in de mond met zoete, overvloedige verweven tannines, een uitnodigende zuurtegraad en een aanhoudende, glanzende afwerking van rijpe, zwarte pruimen. Unieke Crianza die 6 maanden gerijpt heeft in 150 liter terracotta “ánforas”, hetgeen een zeer uitgesproken smakenpallet oplevert. Voor de echte liefhebber!

De Bobal druiven van deze wijnen zijn afkomstig van meer dan 55jaar oude ranken uit de Finca Alfaro wijngaard op 700m hoogte op de kleigronden over klei-kalksteen ondergrond en zandige leem. Oogst van geselecteerde “goblet” wijnstokken met lage opbrengst, uitgevoerd in de eerste week van oktober bij het bereiken van de optimale rijping van de druiven. Ontsteling en zachte persing van de druiven met voorgisting bij lage temperatuur. Malolactische gisting in eiken vat, crianza gedurende 14 maanden in Europese eiken vaten van 225 liter (Frans-Hongaars-Roemeens) met lichte en medium toast. Vervolgens wordt een deel van de wijn 6 maanden gerijpt in 150 liter terracotta “ánforas”.

Na de oogst in de eerste uren van de ochtend, en na een selectie van de beste druiven, gaat men verder met de afzonderlijke vinificatie van elke wijngaard en van elke druivensoort apart om elke wijnoogst te interpreteren volgens de weersomstandigheden en de groeicyclus. Het wijnproductieproces volgt een strenge kwaliteitscontrole en de parameters worden intern beheerd om te voorkomen dat afvallozingen weer in het milieu terechtkomen. Voor de veroudering van de wijnen gebruikt men hoofdzakelijk Franse eiken vaten, naast een project met de veroudering van rode wijnen in terracotta amforen. Met deze methode verkrijgt men een veroudering van de wijn zonder dat de fruitsensatie of het terroir vermond worden door de houttoetsen.

Over Bodegas Vegalfaro
HET DOMEIN Bodegas Vegalfaro bevindt zich in de regio La Plana de Requena-Utiel in de provincie Valencia, waar ze wijnen maken van de oorsprongsbenamingen DO Utiel-Requena, DO Cava en de eigen Pago de Los Balagueses. De Bodega bevindt zich in de onmiddelijke omgeving van de archeologische site Las Pilillas, een Iberische wijnhuis uit de 7e eeuw voor Christus. Naast de wijnstokken worden er hier ook granen, olijven en amandelen verbouwd. In 1999 besloot Andrés Valiente om Bodegas Vegalfaro te bouwen om zijn eigen wijnen te bottelen, samen met zijn zoon Rodolfo, technisch directeur van Bodegas Vegalfaro. Eerder maakte zijn overgrootvader Leonardo wijn in zijn kelder en zijn grootvader, Joseph, was een Orujo-distilleerder. Later, in februari 2011, ontving de wijnmakerij de Pago kwalificatie, die wordt beschouwd als de hoogste ranglijst van een wijngaard in Spanje en van waaruit wijnen met bijzondere eigenschappen en kwaliteiten worden verkregen. Dit is een terroirreferentie die vergelijkbaar is met die in andere Europese landen zoals Chateau, Cru, Domaine en Clos in Frankrijk, Castello in Italië en Quinta in Portugal. De 60 hectare zijn verdeeld in drie zeer verschillende wijngaarden vanwege de kwaliteit van de bodem, het microklimaat en de druivensoorten. Al deze percelen zijn gecertificeerd voor biologische landbouw, evenals de wijnmakerij en wijnbouwfaciliteiten. In de wijngaarden zijn nog nooit pesticiden gebruikt, er heerst een micro-fauna die erg belangrijk is voor de afbraak van organisch materiaal en de opname van voedingsstoffen door de wijnstokken door een "symbiotische relatie" met de wortels, terwijl het helpt bij het beheersen van eventuele plagen.