Monte Zovo

Monte Zovo Amarone della Valpolicella

37,95

Een echte Italiaanse krachtpatser! Amarone wordt gemaakt van ingedroogde druiven. Een aantal maanden liggen de druiven heerlijk te drogen op matjes van stro. Hierdoor verliezen de wijnen veel vocht waardoor het suikergehalte in de druif flink toeneemt. De wijn wordt hierna evengoed volledig gegist waardoor een zeer rijke wijn ontstaat met een flinke body (wat hoger alcoholpercentage). Deze Amarone heeft 3 jaar houtopvoeding gekregen en is op fruit gemaakt. Een mooie verfijnde smaak met elegantie en diepgang.

Wijnsoort

Wijnstijl

Droog

Land

Italië

Streek

Veneto

Herkomst

Valpolicella DOC

Wijnproducent

Monte Zovo

Druivenrassen

Corvina, Molinara, Rondinella

Serveertemperatuur

18-20°C

Wijn en gerecht

Superlekker om zo te drinken maar ook bij rijke vleesgerechten, orgaanvlees, zoals levertjes. Ook goed te combineren met Parmezaanse kaas.

Beschrijving

Amarone della Valpolicella DOC

Een echte Italiaanse krachtpatser! Amarone wordt gemaakt van ingedroogde druiven. Een aantal maanden liggen de druiven heerlijk te drogen op matjes van stro. Hierdoor verliezen de wijnen veel vocht waardoor het suikergehalte in de druif flink toeneemt. De wijn wordt hierna evengoed volledig gegist waardoor een zeer rijke wijn ontstaat met een flinke body (wat hoger alcoholpercentage).

Deze Amarone heeft 3 jaar houtopvoeding gekregen en is op fruit gemaakt. Een mooie verfijnde smaak met elegantie en diepgang.

Over Monte Zovo

Monte Zovo

Het familiebedrijf Monte Zovo ligt in Caprino Veronese, een kleine gemeente gelegen in de Italiaanse provincie Verona. Het wijnhuis dateert uit 1908 en werd opgericht door grootvader Carlo Cottini. De naam ‘Zovo,’ verwijst naar een heuvel. Het wijngaardbezit ligt op 73 hectare.

Twee landgoederen

De bezittingen zijn verdeeld over twee landgoederen. De ene ligt in het herkomstgebied van de Bardolino. De hiervan afkomstige wijnen komen op de markt onder de naam, ‘Ca Linverno.’ De wijngaarden liggen op een 300 meter hoge heuvel, gelegen tussen het Gardameer en aan de voet van de heuvels van Monte Baldo. Het tweede wijnhuis, Palazzo Maffei, ligt in de regio Valpolicella. De wijngaarden liggen hier op 400 meter hoogte en kijken uit over het kasteel van Illasi en de vallei van Mezzane. De productie bestaat uit: Amarone, Valpolicella Superiore en Ripasso.

De kwaliteit van het druivengoed is zo goed dat tot het jaar 2000 ook bedrijven als: Masi, Tomasi en Allegrini tot de clientèle behoorden.

Ondergrondse wijnkelder
Inmiddels is Monte Zovo uitgegroeid tot een zelfstandig opererend bedrijf met aan het roer  de ambitieuze kleinzoon van de oprichter, Diego Cottini. Geen stap in het productieproces ontgaat hem. In de in 2004 geconstrueerde wijnkelder is stevig geïnvesteerd. Meer dan 80% van de kelder bevindt zich ondergronds. Diego wilde geen schade berokkenen aan de natuurlijke omgeving. De kelder bevindt zich in een verticale positie, gelijk aan de heuvel waaraan het gebouw zich bevindt. Door gebruik te maken van de natuurlijke zwaartekracht zijn machines voor het overpompen van het sap overbodig. Veel zaken kennen een natuurlijk proces, waardoor er veel energie wordt bespaard.

Ca'Linverno

De Ca’Linverno-wijnen zijn afkomstig van wijngaarden met een heuvelachtige ligging. De bodem bestaat uit een combinatie van rots/kalk/kiezelachtig gesteente. Het terroir kent diverse voordelen. De hogere ligging zorgt voor meer variatie tussen dag- en nachttemperatuur, waardoor een goede opbouw van zuren en aroma’s mogelijk is. De natuurlijke hellingsgraad vangt het zonlicht beter op. De druiven rijpen kunnen hierdoor volledig rijpen. De wijnen die hier vandaan komen hebben opvallend veel structuur en zijn zeer aromatisch van karakter.

De Ca’Linverno Valpolicella Ripasso is samengesteld uit: Corvina, Rondinella en Molinara. De oogst vindt doorgaans in oktober plaats en de wijnen ondergaan een houtrijping van twee jaar op eikenhout.
De Ca’Linverno Valpolicella Ripasso Superiore kent dezelfde druivenmix. Echter de druiven voor deze wijn bezitten iets meer suikers, waardoor een hoger alcoholpercentage mogelijk is. Bovendien rijpen ze een jaar langer op eikenhout.

De methode ‘ripasso’

De druiven die blijven hangen tot de eerste tekenen van winter zich aandoen, zijn vooraf geselecteerd. De langere hangtijd zorgt voor overrijpe en hier en daar wat ingedroogde druiven. Na de handmatige oogst worden de druiven gedurende 20-25 dagen opgeslagen in een goed geventileerde ruimte, waar ze verder indrogen. De ingedroogde druiven bevatten extra suiker, die na vergisting zorgen voor een rijke, weelderige wijn met een zeldzame zachtheid en een kenmerkend aroma van amarenkersen en gedroogd fruit. De Ca’Linverno Ripasso Superiorde is samengesteld uit Corvina, Rondinella, Coratina en Cabernet Sauvignon en rijpt twee jaar in eikenhouten vaten.

Amarone

De Amarone is samengesteld uit: Veronese Corvina, Rondinella en Molinara druiven. Na de pluk worden de druiven vier maanden met rust gelaten. De volledig ingedroogde druiven gisten vervolgens volledig uit met als resultaat een fluwelige, robijnrode wijn met een warm en gul smaakpalet van o.a.: amandel, rijpe pruimen, viooltjes en droge kersen gecombineerd met een fascinerende hint van rozijnen en frambozen.

Meer informatie www.montezovo.com

Monte Zovo
Monte Zovo wijnhuis
Monte Zovo wijnkelder