Back
Home » Wijnwinkel » Bretz – Chardonnay Trocken ‘Im barrique gereift’
Weingut Bretz

Bretz – Chardonnay Trocken ‘Im barrique gereift’

14,95

Een fijne, houtgerijpte Chardonnay uit Rheinhessen. De houtgerijpte stijl is iets anders dan de Franse varianten, deze is iets aromatischer. De wijn heeft frisse zuren met een vrij licht maar herkenbaar aroma wat aan meloen doet denken. Van Bretz de enige witte wijn met houtlagering! Lichte tannine in smaak.

Wijnsoort

Wijnstijl

Aromatisch, Droog

Land

Duitsland

Herkomst

Rheinhessen

Wijnproducent

Weingut Bretz

Druivenrassen

Chardonnay

Serveertemperatuur

10-12 °C

Lekker bij

Heerlijk bij visgerechten met forel, gerookte paling, gebakken of gegrilde zalmgerechten. Kabeljauw en zeebaars.

Beschrijving

Een fijne, houtgerijpte Chardonnay uit Rheinhessen. De houtgerijpte stijl is iets anders dan de Franse varianten, deze is iets aromatischer. De wijn heeft frisse zuren met een vrij licht maar herkenbaar aroma wat aan meloen doet denken. Van Bretz de enige witte wijn met houtlagering! Lichte tannine in smaak.

Over Weingut Bretz

Weingut Bretz - Rheinessen op zijn best!

Een bezoek aan het wijngoed van Ernst Bretz is een bijzondere belevenis. De hechte familieband is opvallend en de geschiedenis van het wijnhuis is kleurrijk. Op 1 van de afbeeldingen ziet u een oud reliëf in steen. Het betreft een lam, het kenmerk van de Welsch, een nonnenklooster in Mainz en dateert uit de periode dat de voorouders wijn verbouwden voor het klooster van Mainz. Het symbool refereert aan de oorsprong van het 300 jaar oude wijngoed, opgericht in 1721. In dit illustere jaar schreef Johann Sebastian Bach zijn Brandenburger concert en begon Prins Eugen met de bouw van slot Belvedere in Wenen.

Lange wijntraditie
Wellicht een hoogmoedig vergelijk, maar het feit dat de familie Bretz kan terugkijken op 300 jaar wijntraditie blijft bijzonder. Het wijnhuis staat nu onder leiding van de negende generatie.

De familie
Horst Bretz is de keldermeester en overziet de marketing. Zijn broer Harald beheert de wijngaarden. Vader Ernst is nog steeds in het bedrijf werkzaam. Zijn ervaring is van grote waarde. Heike Bretz, de echtgenote van Horst, is verantwoordelijk voor de verkoop en administratie. De vraag is nu of de volgende generatie, zonen Sebastian en Valentin en dochter Victoria, de familietraditie zullen voortzetten om later hun ouders op te volgen. De familie Bretz is er in elk geval alles aan gelegen om hen hierin te betrekken.

Ligging wijngaarden
Onmiddellijk achter het dorp Bechtolsheim ligt de befaamde Petersberg. Ondanks zijn bescheiden hoogte van 264 meter, is hij al vanaf ver te zien. Hoger op de Petersberg liggen de wijngaarden van de familie Bretz. Hier wortelen de oude stokken diep in de vruchtbare bodem van löss en kalkachtig leem.

In de wijngaard
De steile hellingen zijn arbeidsintensief om te bewerken. Samen met een lage opbrengt draagt het bij aan de kwaliteit van de wijnen. De oudere wijnstokken geven een nog lager rendement en brengen wijnen voort met veel concentratie. De beschutte ligging draagt verder bij aan een optimale rijping van de druiven. In de nazomer vindt een snoei van de bladeren plaats, waardoor de druiven het zonlicht beter kunnen opvangen.

In de wijnkelder
Voordat de persing plaatsvindt, worden de druiven ontsteeld. Een zachte persing zorgt ervoor dat de druiven niet volledig worden uitgeperst. Het resultaat is een extractrijke, zuivere most. Door deze koel te vergisten blijven frisheid en geur behouden. Een langzame vergisting van enkele weken draagt bij aan de complexiteit en stabiliteit van de uiteindelijke wijn. Na de vergisting krijgt de jonge wijn tijd om tot rust te komen en te rijpen.

Assortiment
Weingut Bretz produceert een uitgebreid gamma wijnen, waaronder: Chardonnay, Silvaner, Scheurebe, Dornfelder en Spätburgunder.

Specialiteit Dornfelder
De Dornfelder van Weingut Bretz is een goed voorbeeld van rode Duitse kwaliteitswijn in opmars. Welke consument verwacht zulke lekkere en aangename rode wijnen uit Duitsland? Een aangename verrassing voor een zeer betaalbare prijs.

Prijzen
Voor de kwaliteit van deze wijn kregen zij door het Ministerie van Landbouw in oktober 2009 de ‘Bundesehrenpreis’ uitgereikt. Achtereenvolgens in 2008, 2009 en in 2010 namen zij hiervoor ook de ‘Staatsehrenpreis’ in ontvangst, uitgereikt door het Ministerie van Handel en Industrie van Rheinland-Pfalz. Weingut Bretz staat in de top-100 vermeld van de DLG Weinguide 2009 als "beste wijnproducent." Tijdens de Groene Week 2010 in Berlijn namen zij de prijs voor “beste wijnproducent voor de druif Regent” in ontvangst. Eenzelfde prijs ontvingen zij van het Ministerie van Landbouw.