Monte Zovo

Het familiebedrijf Monte Zovo ligt in Caprino Veronese, een kleine gemeente gelegen in de Italiaanse provincie Verona. Het wijnhuis dateert uit 1908 en werd opgericht door grootvader Carlo Cottini. De naam ‘Zovo,’ verwijst naar een heuvel. Het wijngaardbezit ligt op 73 hectare.

Twee landgoederen

De bezittingen zijn verdeeld over twee landgoederen. De ene ligt in het herkomstgebied van de Bardolino. De hiervan afkomstige wijnen komen op de markt onder de naam, ‘Ca Linverno.’ De wijngaarden liggen op een 300 meter hoge heuvel, gelegen tussen het Gardameer en aan de voet van de heuvels van Monte Baldo. Het tweede wijnhuis, Palazzo Maffei, ligt in de regio Valpolicella. De wijngaarden liggen hier op 400 meter hoogte en kijken uit over het kasteel van Illasi en de vallei van Mezzane. De productie bestaat uit: Amarone, Valpolicella Superiore en Ripasso.

De kwaliteit van het druivengoed is zo goed dat tot het jaar 2000 ook bedrijven als: Masi, Tomasi en Allegrini tot de clientèle behoorden.

Ondergrondse wijnkelder
Inmiddels is Monte Zovo uitgegroeid tot een zelfstandig opererend bedrijf met aan het roer  de ambitieuze kleinzoon van de oprichter, Diego Cottini. Geen stap in het productieproces ontgaat hem. In de in 2004 geconstrueerde wijnkelder is stevig geïnvesteerd. Meer dan 80% van de kelder bevindt zich ondergronds. Diego wilde geen schade berokkenen aan de natuurlijke omgeving. De kelder bevindt zich in een verticale positie, gelijk aan de heuvel waaraan het gebouw zich bevindt. Door gebruik te maken van de natuurlijke zwaartekracht zijn machines voor het overpompen van het sap overbodig. Veel zaken kennen een natuurlijk proces, waardoor er veel energie wordt bespaard.

Ca'Linverno

De Ca’Linverno-wijnen zijn afkomstig van wijngaarden met een heuvelachtige ligging. De bodem bestaat uit een combinatie van rots/kalk/kiezelachtig gesteente. Het terroir kent diverse voordelen. De hogere ligging zorgt voor meer variatie tussen dag- en nachttemperatuur, waardoor een goede opbouw van zuren en aroma’s mogelijk is. De natuurlijke hellingsgraad vangt het zonlicht beter op. De druiven rijpen kunnen hierdoor volledig rijpen. De wijnen die hier vandaan komen hebben opvallend veel structuur en zijn zeer aromatisch van karakter.

De Ca’Linverno Valpolicella Ripasso is samengesteld uit: Corvina, Rondinella en Molinara. De oogst vindt doorgaans in oktober plaats en de wijnen ondergaan een houtrijping van twee jaar op eikenhout.
De Ca’Linverno Valpolicella Ripasso Superiore kent dezelfde druivenmix. Echter de druiven voor deze wijn bezitten iets meer suikers, waardoor een hoger alcoholpercentage mogelijk is. Bovendien rijpen ze een jaar langer op eikenhout.

De methode ‘ripasso’

De druiven die blijven hangen tot de eerste tekenen van winter zich aandoen, zijn vooraf geselecteerd. De langere hangtijd zorgt voor overrijpe en hier en daar wat ingedroogde druiven. Na de handmatige oogst worden de druiven gedurende 20-25 dagen opgeslagen in een goed geventileerde ruimte, waar ze verder indrogen. De ingedroogde druiven bevatten extra suiker, die na vergisting zorgen voor een rijke, weelderige wijn met een zeldzame zachtheid en een kenmerkend aroma van amarenkersen en gedroogd fruit. De Ca’Linverno Ripasso Superiorde is samengesteld uit Corvina, Rondinella, Coratina en Cabernet Sauvignon en rijpt twee jaar in eikenhouten vaten.

Amarone

De Amarone is samengesteld uit: Veronese Corvina, Rondinella en Molinara druiven. Na de pluk worden de druiven vier maanden met rust gelaten. De volledig ingedroogde druiven gisten vervolgens volledig uit met als resultaat een fluwelige, robijnrode wijn met een warm en gul smaakpalet van o.a.: amandel, rijpe pruimen, viooltjes en droge kersen gecombineerd met een fascinerende hint van rozijnen en frambozen.

Meer informatie www.montezovo.com

Monte Zovo
Monte Zovo wijnhuis
Monte Zovo wijnkelder
Home » Monte Zovo

Toont alle 9 resultaten

Filters

Monte Zovo Amarone della Valpolicella

Een echte Italiaanse krachtpatser! Amarone wordt gemaakt van ingedroogde druiven. Een aantal maanden liggen de druiven heerlijk te drogen op matjes van stro. Hierdoor verliezen de wijnen veel vocht waardoor het suikergehalte in de druif flink toeneemt. De wijn wordt hierna evengoed volledig gegist waardoor een zeer rijke wijn ontstaat met een flinke body (wat hoger alcoholpercentage). Deze Amarone heeft 3 jaar houtopvoeding gekregen en is op fruit gemaakt. Een mooie verfijnde smaak met elegantie en diepgang.

Monte Zovo Amarone Riserva della Valpolicella DOCG

Een zeer complexe, krachtige rode wijn. Het aroma geurt naar: specerijen, rode kersen en pruimen en ander zwart fruit. Mooie, rijpe tannines geven de wijn een fluwelige smaakimpressie. Sappig smaak met mooie elegante zuren. De afdronk bezit een karakteristiek bittertje en verraadt het rijpingspotentieel van deze wijn.

Decanteren aanbevolen voor consumptie.

Monte Zovo Caligo – Rosso Veronese

Een heerlijke, volle wijn die doet denken aan een goede Ripasso. De wijn heeft een vrij lange houtrijping achter de rug. De smaak is vol en sappig en doet denken aan donker fruit met heerlijke , zachte tannines.

Monte Zovo Calinverno

De Calinverno is een intens fruitige rode wijn met gul fruit van kersen en bramen. De rijpe tanninestructuur geeft de wijn een ronde, zachte smaak. De markante zuurgraad zorgt voor elegantie en spanning. In de lange afdronk is een lichte kruidigheid waar te nemen. Kortom, een fantastische wijn!

De druiven worden handmatig geoogst als de druiven overrijp zijn (ca. 2-4 weken later dan normaal). Hierdoor vind er al een natuurlijk indroging plaats. Na de vinificatie rijpt de wijn nog verder in eikenhouten vaten voor 24 maanden. Daarna rijpt de wijn nog minimaal 1 jaar in de fles voordat hij Monte Zovo verlaat.

Monte Zovo Doppio Sasso Bianco Verona

Deze heerlijke witte Italiaanse schone heeft een intense strogele kleur met diepe, frisfruitige aroma’s. De smaak is mild droog met hinten van perzik, abrikoos en Citrus.
De druiven zijn met de hand geplukt in de eerste week van oktober. Dit is al vrij laat, waardoor de druiven al op natuurlijke wijze iets ingedroogd zijn. Dit geeft uiteindelijk een volle wijn met voldoende frisheid. Kortom, superlekker!

Monte Zovo Doppio Sasso Rosso Verona

Deze rode kanjer is gemaakt van de bekende inheemse druiven uit de streek, Corvina, Corvinone en Rondinella. De wijn is gemaakt van laat (handmatig) geoogste druiven waardoor er al een korte ‘natuurlijke’ droging heeft plaatsgevonden. Het resultaat is en volle, iets kruidige wijn met ronde tannines, die heerlijk soepel wegdrinkt. Een deel van de wijn heeft gerijpt in RVS cuves en en deel op eikenhout (ca. 12-18 maanden).

Monte Zovo Lugana DOC Le Civaie

Deze prachtige Lugana is geproduceerd in de omgeving van het Gardameer. De druiven voor deze wijn zijn afkomstig van wijngaarden met een hoog gehalte aan witte klei. De wijn wordt gevinivieerd in rvs cuves waarna een rijping volgt van 5 maanden en daarna nog 2 maanden op fles.
Dit is een aromatische wijn met een frisse ondertoon. Lichtgele kleur met goudreflectie. Frisse geur met nuances van Citrus, amandel en geel fruit. Breed uitwaaierende  smaak met elegante zuren, licht romig mondgevoel en nuances van banaan en rijpe abrikoos. Het citrusfruit geeft het geheel de nodige spanning.

Monte Zovo Sa’ Solin Valpolicella Ripasso

Sa’ Solin Ripasso is het rondborstige, fruitige zusje van de Ripasso Superiore van Monte Zovo. De stijl is in vergelijking met de Superiore meer gefocust op souplesse en fruit.
De geur is vol gedroogd fruit, vijgen en tonen van vanille en eiken. De smaak is rond, fruitrijk en iets krenterig. De Corvina is duidelijk dominant in de blend, aangevuld met Corvinone en Rondinella.

De oogst start meestal in de 2e week van september, waarbij de druiven geselecteerd en met de hand geplukt worden. Na de fermentatie in rvs cuves, ondergaat de wijn, zoals gebruikelijk bij Ripasso, een 2e fermentatie op het bezinksel van de eerder gemaakte Amarone. Dit duurt 15 dagen waarna de wijn nog lekker verder rijpt voor 24 maanden in houten foeders.

 

Monte Zovo Valpolicella Superiore Ripasso

Deze verfijnde Ripasso heeft 3 jaar houtrijping ondergaan op eikenhout. Het is een Aromatische en krachtige wijn. Zijn gulle smaak met vergelijkingen naar donker fruit, zoals kersen en bramen, maken deze wijn tot een ware belevenis.

Tip: Een uutje van tevoren even decanteren kan geen kwaad.