Casa Raia

Casa Raia Brunello di Montalcino 2016

74,95

Wat een fraaie Brunello! Prachtige, elegante geuren. Aroma’s van rijp rood fruit, zoals zwarte kersen en bosbessen, komen onmiddellijk naar voren, die samen met de kruidige hinten van tijm en kaneel magnifiek mengen. In de mond veel energie en concentratie, maar ook een mooi, fijne zuurgraad die de juiste spanning geeft. Zeer persistent en geschikt om nog jaren verder te ouderen in de fles.

Wijnsoort

Wijnstijl

Droog

Land

Italië

Streek

Montalcino, Toscane

Wijnproducent

Casa Raia

Druivenrassen

Sangiovese

Serveertemperatuur

16-18 °C

Categorieën: , , Tags: , ,
Beschrijving

Wat een fraaie Brunello! Prachtige, elegante geuren. Aroma’s van rijp rood fruit, zoals zwarte kersen en bosbessen, komen onmiddellijk naar voren, die samen met de kruidige hinten van tijm en kaneel magnifiek mengen. In de mond veel energie en concentratie, maar ook een mooi, fijne zuurgraad die de juiste spanning geeft. Zeer persistent en geschikt om nog jaren verder te ouderen in de fles.

KLIMAATTREND: De jaargang 2016 was een uitstekend jaar dat werd gekenmerkt door goede regenval in april en mei, wat de plant een goede vegetatieve ontwikkeling gaf. De zomermaanden werden gekenmerkt door de maand juni, die bijzonder regenachtig was, wat ons vooral bezighield met de fytosanitaire controle, maar dit droeg ook bij aan de groei van de takken, terwijl de maand juli bijzonder heet was, wat de vorming van de tros bevorderde en versnelde de veraison-fase. De temperatuurdaling in augustus bevorderde de verschuiving naar de clusters van alle stoffen die nodig zijn om een ​​product van uitstekende kwaliteit te verkrijgen, vanuit polyfenolisch en aromatisch oogpunt. September was koel maar zonnig, wat een uitstekende oogst garandeert vanuit het oogpunt van gezondheid en kwaliteit. Vintage beoordeeld met vijf sterren door het wijnconsortium Brunello di Montalcino.

Over Casa Raia

Casa Raia

In Toscane, op slechts 2 km van Montalcino, op 375 meter hoogte, ligt het prachtig gelegen Casa Raia. Het merendeel van het slechts 4,5 ha tellende domein, is in de late jaren zeventig van de vorige eeuw aangeplant door Ludmilla Temertey die in 2006 het stokje overdroeg aan haar dochter Kalyna en haar man Pierre Jean Monnoyer.

Pierre Jean’s motto is “Il vino viene fatto in vigna” wat vrij vertaald betekend dat de wijnstok bepaald hoe de wijn wordt. Het doel bij Casa Raia is dan ook om de biodiversiteit en het natuurlijke evenwicht van de wijngaarden te behouden. De wijngaarden zijn bezaaid met een verscheidenheid aan planten en bloemen die natuurlijke voedingsstoffen aan de bodem leveren. Het gehele landgoed is dan ook biologisch gecertificeerd.

Alle druiven worden hier nog handmatig gecultiveerd en geplukt. Zelfs de gebruikte Frans eikenhouten Allier vaten en de kurken van Bourrassé voldoen aan hun strenge norm voor duurzaamheid.
Het resultaat is dan ook verbluffend goed. Het gaat hier om prachtige, authentieke, elegante Brunello’s en IGT’s van zeer hoog niveau.

Over de houten vaten
De vaten zijn van een unieke, harde eik, rijk aan aroma's en delicate smaken. Ze gebruiken de hoogste Franse kwaliteiten van Allier Fôret. De bomen waarvan deze vaten zijn gemaakt, worden door de overheid duurzaam beheerd en gekapt als ze ongeveer 150 jaar oud zijn.

Naast de fraaie Rosso Toscane Bevilo, is hun paradepaardje de Brunello di Montalcino. De Brunello wordt 4 jaar gerijpt in eikenhouten vaten van 30 liter, waardoor een natuurlijke bezinking kan plaatsvinden zonder filtratie. Anderzijds worden de Bevilo melanges van de verschillende vaten geassembleerd volgens hun eigen specificaties (zonder filtratie) en vervolgens twee jaar gerijpt in eikenhouten barriques en ter plaatse gebotteld.