Herfstwijnen
Wereld van de Wijnen

Dé ideale herfstwijn: zes wijnen voor tijdens de herfst

De eeuwige regen, natte straten en kale bomen. De herfst is begonnen! De hemel huilt, maar wij niet! Wij trekken ons terug naar onze haarden en trekken een kwaliteitswijn open, hét medicijn tegen de herfstige huilbuien. De vraagt die hierbij opborrelt is natuurlijk wélke wijn wij opentrekken tijdens deze herfstdagen. In dit bericht licht ik zes herfstwijnen uit verschillende landen die je niet mag missen dit seizoen. Droge wijnen voor de natte dagen. 

Kenmerken van een heerlijke herfstwijn

Het is niet onvoorspelbaar om in de zomer met een frisse, koude wijn te walsen. Maar waar moeten we nú naar verlangen? Welke wijnen zijn perfect voor de natte herfst? En wat maakt een wijn dan nou een échte herfstwijn? Wat verbindt ons in gezelschap terwijl de bladeren zich scheiden van de bomen? Terwijl de zon zich scheidt van de dagen en wij ons scheiden van de buitenwereld? Om dat te kunnen beantwoorden, heb ik enkele kenmerken verzameld die een herfstwijn markeren.

  • Rood;
  • Droog;
  • Kruidigheid;
  • Rijpere taninnes.

Nu ik enkele kenmerken van de perfecte herfstwijn heb omschreven, is het tijd om zes gebieden uit te lichten waar je een heerlijke herfstwijn kan scoren – die natuurlijk gewoon in Nederland te verkrijgen is! Bij elk land heb ik mijn favoriete wijn uitgezocht die gemarkeerd is met de eerder genoemde kenmerken. Zes droge, heerlijke genietwijnen, want: wie prefereert nou niet droog boven nat?

1. Spanje

De eerste wijn die niet mag ontbreken in jouw herfstcollectie is een stevige Rioja! Deze Spaanse wijn heeft een lichte kruidigheid en is stevig in de tannines. Een Rioja is doorgaans gemaakt van de Tempranillo druif, de Spaanse superdruif.

SPES –  Bodegas Loa – € 21,95 

2. Frankrijk

‘Voor ieder wat wils’, is de natuurlijk een mooi uitgangspunt. Dus raad ik nu een wijn aan uit Frankrijk: de Lirac uit de Franse Rhône: net als de vorige herfstwijn is deze kruidig, droog en krachtig! In tegenstelling tot de Rioja, springt dit keer niet één druif eruit,  want deze Franse wijnen zijn vaak een blend van verschillende kwaliteitsdruiven.

€ 15,95 – Château Saint Roch – Lirac Rouge 

Saint-Roch Lirac Rouge
Le Calendre Valpolicella Classico Superiore Ripasso

3. Italië

Hoewel de Germanen de Italianen met man en macht buiten de grenzen wilden houden, houden wij de Italianen met man en macht binnen onze grenzen. Of nou, de Italiaanse wijnen. Deze Superiore Ripasso wijn is superieur!

Deze wijn is kruidig, heeft een goede zuring en juist wat zachtere tannines: dus een andere troostende wijn voor de herfst!

Valpolicella DOC Classico Superiore Ripasso – Le Calendre – € 17,95

4. Portugal

Voordat ik als Columbus de nieuwe wereld betreed, nog even een Portugees uit Alentejo. Wijnen uit deze streek herken je aan hun elegantie en vaak bijzondere inheemse druivensoorten.

Deze herfstwijn heeft zachte tannines en een milde kruidigheid met fruitaroma’s van framboos, braam en rijpe kers. De Portugees geeft je zomerse gevoelens in de natte herfst. Kruidig gezelschap voor bij de haard.

Vale de Calade – Herdade de Calade – € 9,95

5. Argentinië

We zijn aangebroken bij de vijfde herfstwijn en de nieuwe wereld: een Argentijnse wijn die een neus heeft van rijp rood en zwart fruit. Deze wijn is zeker een herfstwijn door de warme en volle afdrong.

€ 11,95 – Escorihuela Gascon – Malbec Reserve 1884

Teperberg Impression Syrah

6. Israel

Last but not least, deze heerlijke wijn uit Israel. Deze herfstwijn heeft een dieprode herfstkleur en geïntegreerde tannines. Deze sterke wijn geeft jou de kracht die je deze herfst nodig hebt!

Impression – Teperberg – € 12,95

Zo. Dat waren de zes wijnen voor tijdens de herfst. Natuurlijk ‘over smaak valt niet te twisten’, en dus moet je uiteindelijk drinken wat jíj lekker vindt! Laat je dit seizoen verleiden door kwaliteit en verwen jezelf, maar onthoud: jij bepaalt zelf wat jouw genietwijn is! De natuur valt uit elkaar maar met een goede herfstwijn blijven jouw lichaamssappen wél in balans en kunnen we zonder treuren en tranen de herfst doorkomen.