Marziano Abbona

Marziano Abbona Dolcetto Dogliani “Papa Celso”

21,50

Deze wijn, Papà Celso, is het vlaggenschip van Abbona en is gewijd ter nagedachtenis aan Celso Abbona, de vader van Marziano, die elke wijnstok in de ‘Doriolo’ wijngaard heeft geplant. De wijn wordt dan ook exclusief gemaakt van de druiven uit deze wijngaard en is de belangrijkste Dogliani. De druivenstokken zijn inmiddels al meer dan 60 jaar oud.

Wijnsoort

Wijnstijl

Droog

Land

Italië

Streek

Piemonte

Herkomst

Dogliani DOCG

Wijnproducent

Marziano Abbona

Druivenrassen

Dolcetto

Serveertemperatuur

16-18 °C

Wijn en gerecht

Pastagerechten, gegrild vlees en Italiaanse mediumvolle kaassoorten.

Bijzonderheden

Gambero Rosso: 3 glazen. Robert Parker, The Wine Advocate: 90 punten.

Beschrijving

Dolcetto Dogliani 'Papa Celso'

Wat een wijn! De naam van het gebruikte druivenras is Dolcetto en dat staat voor makkelijk, frivool en zoetsappig. Maar deze wijn heeft dat alles 4-voudig! Een zeer intense en smaakvolle wijn, fruitig maar ook stevig. Het begin al met die lekkere volle fruitneus met een overvloed aan zwart en rood fruit. De aanzet is dan een heerlijk zoetsappige fruitexplosie met een wat kruidig ondertoontje. Maar wat is deze wijn toch lekker in balans, want tegelijk is het ook allemaal niet té. Ondanks al het geweld blijft de wijn toch evenwichtig, harmonieus. Vind je het gek dat deze wijn in voorgaande jaren zoveel onderscheidingen heeft mogen ontvangen.

Deze wijn, Papà Celso, is het vlaggenschip van Abbona en is gewijd ter nagedachtenis aan Celso Abbona, de vader van Marziano, die elke wijnstok in de ‘Doriolo’ wijngaard heeft geplant. De wijn wordt dan ook exclusief gemaakt van de druiven uit deze wijngaard en is de belangrijkste Dogliani. De druivenstokken zijn inmiddels al meer dan 60 jaar oud.

Na de oogst wordt de gisting spontaan op gang gebracht door de reeds aanwezige gisten op de druiven en vindt plaats in RVS vaten. Na de gisting rijpt de wijn verder voor 10 maanden in eveneens roestvrijstalen vaten.

Over Marziano Abbona

Zeer hoge kwaliteitswijnen in Piemonte

Marziano Abbona was nog maar 14 toen zijn vader overleed en hij ineens de leiding kreeg van het gelijknamige wijnhuis. Hij groeide uit tot een enorm bevlogen wijnmaker. Met de hulp van Giuseppe Caviola en zijn dochter Chiara maken ze zeer hoge kwaliteitswijnen in Piemonte. De jaarlijkse totale productie is maar 240.000 flessen en het totale wijngaard bezit is 42 hectare. De wijngaarden spreiden zich uit over allerlei subzones in de regio Langhe met voornamelijk Barbera en Nebbiolo druiven. De bodem bestaat voornamelijk uit kalksteen en klei. De prachtige heuvels en uitzichten maken dit gebied ook een uitstekend uitstapje waard. Op dit moment voeren we nog een kleine selectie van de wijnen van Marziano Abbona maar zullen dit in de toekomst zeker verder gaan uitbreiden.
Voor meer informatie over dit kwaliteits-wijnhuis, zie: www.abbona.com