Dolcetto Dogliani 'Papa Celso'
Wat een wijn! De naam van het gebruikte druivenras is Dolcetto en dat staat voor makkelijk, frivool en zoetsappig. Maar deze wijn heeft dat alles 4-voudig! Een zeer intense en smaakvolle wijn, fruitig maar ook stevig. Het begin al met die lekkere volle fruitneus met een overvloed aan zwart en rood fruit. De aanzet is dan een heerlijk zoetsappige fruitexplosie met een wat kruidig ondertoontje. Maar wat is deze wijn toch lekker in balans, want tegelijk is het ook allemaal niet té. Ondanks al het geweld blijft de wijn toch evenwichtig, harmonieus. Vind je het gek dat deze wijn in voorgaande jaren zoveel onderscheidingen heeft mogen ontvangen.
Deze wijn, Papà Celso, is het vlaggenschip van Abbona en is gewijd ter nagedachtenis aan Celso Abbona, de vader van Marziano, die elke wijnstok in de ‘Doriolo’ wijngaard heeft geplant. De wijn wordt dan ook exclusief gemaakt van de druiven uit deze wijngaard en is de belangrijkste Dogliani. De druivenstokken zijn inmiddels al meer dan 60 jaar oud.
Na de oogst wordt de gisting spontaan op gang gebracht door de reeds aanwezige gisten op de druiven en vindt plaats in RVS vaten. Na de gisting rijpt de wijn verder voor 10 maanden in eveneens roestvrijstalen vaten.